به آموزش فنیوحرفهای باید بهمثابه آموزش مادامالعمر نگاه شود/ مهارتهای فنیوحرفهای باید بتواند دانشآموزان را توانمند کند
یک اقتصاددان با اشاره به اینکه آموزش فنی و حرفهای باید مادامالعمر باشد گفت: ارتباط آموزش با دنیای کار، دانشآموزان را در شرایط دنیای واقعی قرار میدهد.
آلبرت بغزیان، اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفتوگو با پانا با اشاره به ارتباط میان مدرسه و دنیای کار گفت: «ارتباط میان کار و آموزش جزء بزرگترین مسئلههایی است که از اولین سالهای توسعه صنعتی در امریکا و اروپا وجود داشته و تاکنون هم ادامه دارد. این موضوع فقط به کشورهای توسعهیافته تعلق ندارد بلکه بهعنوان چالش اصلی نظامهای آموزشی در کشورهای درحالتوسعه نیز مطرح است زیرا پاسخگویی به نیازهای محیط کار از دغدغههای اساسی همه نظامهای آموزشی است.»
بغزیان با اشاره به اینکه سرعت تحولات و تغییرات فناوری و همچنین شیوههای تولید و نوع محصولات عرضهشده در بازار اهمیت ارتباط نظامهای آموزشی با دنیای کار را بیشتر کرده است، اظهار کرد: «بدیهی است که باید برنامههای درسی و شیوههای مهارتآموزی بهگونهای باشد که بتواند دانشآموزان را پس از فراغت از تحصیل در حدی توانمند سازد که بتوانند بهآسانی در محیط کار از مهارت خود استفاده کنند و از عهده کارهای محولشده بهخوبی برآیند و خود را با تغییرات فناوری هماهنگ سازند.»
بغزیان اظهار کرد: «فعالیتهای یادگیری کارمحور برای دانشآموزان فرصتی را فراهم میکند که طی آن دانش نظری و مهارت حرفهای را همراه هم برای حل مسائل جهان واقعی بهکار ببرند. ارتباط آموزش با دنیای کار، دانشآموزان را در شرایط دنیای واقعی قرار میدهد و فرصت اکتشاف در شرایط واقعی را برای آنها فراهم میسازد.»
این اقتصاددان اظهار کرد: «یکی از دغدغههایی که همواره در نظامهای آموزشی وجود داشته، مسئله ادامه تحصیل بعد از آموزش متوسطه است. گرایش شدید دانشآموزان و اولیای آنها به رفتن به دانشگاه و تقاضای بالای شرکت در کنکور دانشگاهها اعم از دولتی، آزاد و غیرانتفاعی در ایران این دغدغه را بیشتر آشکار میکند. شاید یکی از دلایل عدم استقبال دانشآموزان و اولیای آنها به آموزشهای فنی و حرفهای در مقایسه با آموزشهای نظری شانس کمتر فارغالتحصیلان این آموزشها برای ورود به دانشگاهها باشد.»
وی با اشاره به اینکه ادامه تحصیل و کسب مهارتهای سطح بالاتر در دورههای بعد از متوسطه از مواردی است که همواره باید مورد تأکید باشد، گفت: «آموزش فنی و حرفهای یک تحصیل مداوم و بیپایان است، و تکنیسینها باید همواره با فناوری پیشرفته بیپایان همگام شوند. بنابراین، به آموزش فنی و حرفهای باید بهمثابه آموزش مادامالعمر نگاه شود« .