دکتر زهرا نجار کارشناس مسائل آموزش و پرورش:

یکی از راه های توانمند سازی و توسعه مهارت های حرفه‌ای معلمان، پیش بینی فرصت های مطالعاتی برای آنان است

کارشناس مسائل آموزش و پرورش تاکید کرد: آیین نامه اجرایی مدارس یکی از کاربردی ترین و بهترین چارچوب، الگو و مدل مدیریت مدارس است که اجرای مؤثر آن نیازمند برنامه‌ریزی دقیق، آموزش، نظارت مستمر و مشارکت تمام ذی‌نفعان است.

یکی از مراجع مهم و تاثیرگذار در حوزه نظام تعلیم و تربیت کشور، شورای عالی آموزش و پرورش است که بر اساس قانون از سال1300 یعنی حدود 104 سال پیش به صورت رسمی(از سال 1275 در قالب انجمن معارف به طور غیر رسمی) فعالیت خود را در عرصه نظام تعلیم و تربیت شروع کرده است. این شورا در طول بیش از یک قرن به نام های مختلفی از جمله: انجمن معارف، شورای عالی معارف، شورای عالی فرهنگ و شورای عالی آموزش وپرورش ایفای نقش کرده است و هیچگاه از وظیفه قانونی که تهیه و تدوین آئین نامه ها، اساسنامه ها و مقررات آموزشی و پرورشی برای ساماندهی نظام تعلیم و تربیت بوده؛ خارج نشده است.

سازمان اداری آن با بودجه و تشکیلات مستقل زیر نظر شورای عالی آموزش و پرورش فعالیت می‌کند و وظیفه پشتیبانی علمی، پژوهشی و خدماتی متناسب با وظایف و مسئولیت شورا، نظارت بر حسن اجرای مصوبات و توسعه ارتباطات با مجریان و مردم را به عهده دارد.

یکی از وظایف مهم و حساس دبیرخانه شورای عالی آموزش و پرورش، نظارت بر حسن اجرای مصوبات این شورا در میدان عمل و اجراست. برای این منظور یکی از معاونین ادارات کل هر استان به عنوان نماینده این شورا با هدف فراهم آوردن زمینه تعامل اثر بخش شورای عالی با استان ها و تبادل تجربیات، نظارت بر حسن اجرای مصوبات و نیز بهره مندی از نظرات همکاران محترم استان ها در خصوص مصوبات شورای عالی انتخاب می شود.

با توجه به اینکه مقدمات برگزاری نهمین نشست نمایندگان این شورا به منظور تقویت ارتباط و تعامل حوزه سیاستگذاری و اجراء در تحقق سیاست های نظام تعلیم و تربیت در سال 1404 در حال انجام است با سرکارخانم دکتر زهرا نجار یکی از کارشناسان خبره حوزه مسائل آموزش و پرورش و معاون آموزش اسبق آموزش ابتدایی استان کرمانشاه و نماینده این شورا در آن استان گفت و گویی انجام داده ایم که با هم می خوانیم.

سؤال: الگوی پیشنهادی برای ایجاد ارتباط و تعامل موثر با شورای عالی آموزش و پرورش (در واقع راهکارها، شیوه‌های تعاملی و ارتباطی و ... با شورای عالی آموزش و پرورش )

البته علاقمندی به فعالیت و همکاری در این حوزه خطیر و با اهمیت که در واقع مهم ترین مرجع قانونگذاری در آموزش و پرورش است در نمایندگان استانی بسیار حائز اهمیت است و شناخت اولیه نسبت به آیین نامه ها و مصوبات شورای عالی که قانون اساسی آموزش و پرورش به تعبیری محسوب می شود و باور و نگرش مثبت به ضرورت اجرایی نمودن آن و پذیرش این نقش و اختصاص وقت به بحث نظارت و پیگیری در اجرای مصوبات می تواند نقش مهمی در شروع ارتباط موثر و شبکه سازی داشته باشد. در این شبکه تعاملی شناخت ساختار و وظایف شورا ،ارتباط رسمی و اداری،تعامل از طریق نهادهای مرتبط،استفاده از فضای مجازی و رسانه‌ها ، مشارکت در نظرسنجی‌ها و جلسات مشورتی ، لابی گری و ارتباط غیررسمی  ، پیگیری مستمر و ارائه بازخورد از اهم راهکارها ی موثرخواهندبود.

سؤال: راهکارهای پیشنهادی برای نظارت بهتر و موثرتر بر اجرای مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش.

در دسترس بودن محتوای به روز آیین نامه ها و مصوبات با توجه به تغییرات مدیریتی مهم است. تسلط مدیران در رده ها و سطوح مختلف الزامیست . اگر نمایندگان استانی مسلط به اکثرحوزه ها باشند ودارای تجربه زیسته در حوزه های مختلف آموزش و پرورش باشند خیلی موثر است و ایجاد انگیزه در عوامل اجرایی و ناظران و نمایندگان،  پایش دستورالعمل هاوآئین نامه ها بصورت دوره ای و متناسب با تغییرات و نیازهای جامعه و ظرفیت های آموزش و پرورش و دانش آموزان و معلمان و ظرفیت سازی آموزشی از جمله برگزاری کارگاه های آموزشی برای مسئولان پیگیری در باره شیوه های نظارت مؤثر و نیز ایجاد بانک تجربیات موفق وناموفق برای درس آموزی. بعنوان مثال نشست های قطبی نمایندگان، می تواند در این راستا نقش مهمی داشته باشد. از دیگر مواردی که بصورت کاربردی و عملیاتی می تواند امکان نظارت را بهتر و موثرتر عملی کند، ایجاد سامانه یکپارچه نظارت و پیگیری، تعیین شاخص‌های کمی و کیفی ارزیابی، تفکیک مسئولیت‌ها و پاسخگویی مشخص، نظارت مستمر از طریق بازرسی و ارزیابی میدانی، شفاف‌سازی و گزارش‌دهی عمومی، انگیزه‌ها و تنبیه‌های مؤثر،  بررسی دوره‌ای در جلسات شورا ، استفاده از فناوری‌های نوین ، ظرفیت‌سازی و آموزش است،که قطعاً راهگشا خواهدبود. 

سؤال: وضعیت کلی آموزش و پرورش استان از لحاظ نیروی انسانی،آموزشی،تربیتی،سند تحول بنیادین دوره‌های آموزشی و ... بیان کنید.

استان کرمانشاه قریب 350000 دانش آموز، 4000 مدرسه و 26000 معلم دارد تراکم استان زیر 30 و نسبت معلم به دانش آموز 20 به 1 است. اما در توزیع نیروی انسانی مورد نیاز از بعد کمی و کیفی و توزیع متعادل تراکم در بعضی از رشته های تخصصی مورد نیاز و استاندارد تراکم بدلیل کمبود فضا در برخی نواحی و شهرستان ها با مشکل مواجه هستیم. کرمانشاه به تعبیر مقام معظم رهبری سینه ستبر و چهره زیبای ایران اسلامی است. اما استان محرومیت هایی در ابعاد اقتصادی و فرهنگی دارد و موقعیت جغرافیایی آن دارای مناطق مرزی و پراکنده و کوهستانی و صعب العبور است و همین امر امکان خدمات رسانی آموزشی و نظارت را با مشکل مواجه نموده است و می طلبد که در برنامه ریزی های ملی و استانی با رویکرد آمایش سرزمینی و پرهیز از رویکرد بخشی نگری و عدالت آموزشی، مناطق کمتر توسعه یافته را بیشتر مورد توجه قرار داد. خدا رو شکر در استان عزم جدی در اجرایی سازی سند تحول بنیادین در قالب الگوی مدارس تراز در کیفیت بخشی به آموزش و چرخش های تحولی و اجرای طرح های تحولی و نوآورانه همچون اجتماعات یادگیری، جشنواره اصلاح روشهای آموزش و تحول در محیط های یادگیری ترکیبی وجود دارد و بیشتر انرژی آموزش ها در سال جاری و نیز در تابستان صرف توانمند سازی نیروها شده و همچنان تداوم دارد. البته توجه ویژه به بحث مهارت آموزی دانش آموزان، اعم از مهارت زندگی ، کار و فناوری بسیار حائز اهمیت و در اولویت است.

سؤال: راهکار پیشنهادی شما برای تقویت و ارتقای مدارس دولتی چیست؟

اجرای جدی و دقیق الگوی مدارس تراز که تاکید وزیر محترم و سایر مسئولان نظام تعلیم و تربیت است و تخصیص اعتبارات کافی و کیفی جهت تقویت این دست از مدارس که بیشترین افت آموزشی و تربیتی نیز در این مدارس وجود دارد هم از لحاظ میانگین نمره و تراز کنکور و آسیب های اجتماعی و تربیتی. البته کاهش تنوع مدارس و تجمیع سیستم آموزشی، تغییر سیاست‌های تضعیف‌کننده مدارس دولتی، بهبود مدیریت و استقلال مدارس دولتی، افزایش نظارت و پاسخگویی در مدارس دولتی،  افزایش مشارکت والدین و جامعه محلی، توزیع عادلانه منابع و کاهش تراکم کلاس‌ها، توسعه برنامه‌های حمایتی برای دانش‌آموزان محروم، تحول در روش‌های یاددهی و یادگیری، اجرای نظام پایش کیفیت و ارزیابی مستمر، حمایت دولت و نهادهای بالادستی در صورت اجرای صحیح می‌توانند به بهبود کیفیت مدارس دولتی، کاهش نابرابری آموزشی و ایجاد فرصت‌های برابر برای تمام دانش‌آموزان منجر شوند.

سؤال: نقش کنکور در برابر تحول در نظام آموزشی کشور و شیوه های ورود دانش‌آموزان به آموزش عالی را بیان کنید؟

تغییر نظام سنجش به سمت سوابق تحصیلی و امتحانات استاندارد شده،  جداسازی نظام سنجش از نظام پذیرش،  هدایت تحصیلی و استعدادیابی از دوره ابتدایی،  برگزاری چندین آزمون سراسری در سال با فاصله حداقل یکسال از پایه دوازدهم،  تأکید بر مهارت های عملی و پژوهش محور،  شفاف سازی سهمیه ها و عدالت آموزشی،  نظارت بر بازار آموزش خصوصی و کلاس های کنکور،  ارتباط بیشتر دانشگاه ها با مدارس،  اجرای تدریجی و پایش مستمر همه از عواملی محسوب می شوند که در ایجاد تحول می تواند موثر باشد.در خصوص تاثیر قطعی معدل نهایی از آنجاییکه نقش سوابق تحصیلی سهمی مهم دارد می بایست طراحی زیر ساخت های برگزاری آزمون های استاندارد نهایی اعم از حوزه اجرا ، تصحیح نیز با توجه به نقش و تاثیر قطعی آن و رعایت نکات فنی در فرایند برگزاری تا اعلام نتیجه با کیفیت استاندارد صورت گیرد و نقش عوامل اجرا را که متغیر مهمی است کنترل نماید. و مورد دوم اینکه دانشگاه ها هم ضوابط قانونی و فنی موثری از جمله معیارهای مهارتی و توانایی فرایندهای ذهنی واستعداد، هوش و خلاقیت و تفکر و استدلال و ...در پذیرش با رویکرد عدالت آموزشی از بعد کمی و کیفی داشته باشند. البته همراهی جامعه را نیز می طلبد که نیاز به فرهنگ سازی و تولید گفتمان با همکاری سایر دستگاه ها و رسانه ها دارد.

سؤال: برای افزایش سطح علمی، آموزشی و پژوهشی معلمان چه کار باید کرد؟ آیا تدوین و تصویب آیین نامه فرصت‌های مطالعاتی برای معلمان می‌تواند در این زمینه کارساز باشد؟

اول جذب خوب، چرا که هیچ آموزشی نمی تواند جبران یک جذب بد باشد. فرایند شناسایی افراد علاقمند و با انگیزه و توانمند و فراهم نمودن بستر و شرایط جذب بسیار مهم است. اجرای دوره های ضمن خدمت و توانمند سازی و آموزش یافته ها و مهارت های جدید و به روز نمودن تجربیات آموزشی آنان منطبق بر جدیدترین دستاوردهای علمی و آموزشی و پژوهشی وظیفه هر سیستمی با رویکرد کیفیت بخشی است. مورد سوم بعد از جذب  و نگهداشت نیروهای حرفه ای و توانمند است که عوامل انگیزشی بسیار موثر است یکی از این عوامل در کنار برگزاری دوره‌های آموزش ضمن خدمت،ترویج فرهنگ پژوهش‌محوری در مدارس، تأمین تسهیلات و تجهیزات آموزشی ،ارتقای مهارت‌های کلاس‌داری و تدریس، حمایت از مشارکت معلمان در کنفرانس‌ها و همایش‌های علمی ، تشویق به مطالعه و به‌روزرسانی شایستگی های معلمی، فرصت های مطالعاتی است که به معلمان این امکان را می‌دهد که برای مدت معینی (کوتاه‌مدت یا بلندمدت) از محیط کار فاصله گرفته و به مطالعه، پژوهش، یا همکاری با مراکز علمی دیگر بپردازند. و از این طریق بتوانند به منابع و امکانات پژوهشی پیشرفته دسترسی داشته و با روش‌های نوین آموزشی و پژوهشی در نظام های آموزشی پیشرفته آشنا شده و با مهارت خود توسعه ای، انگیزه و تخصص خود را ارتقا دهند. 

سؤال: برای اینکه مدرسه به کانون تربیتی محله تبدیل شود چه کارهایی باید انجام شود؟ آیا در استان شما کاری در این باره انجام شده است؟

اعمال رویکرد ”مدرسه محوری” و "محله محوری" در مدیریت مدارس شرط اصلی تحقق است و جای قدردانی دارد که شورای عالی آموزش و پرورش در طراحی و بازبینی آیین نامه اجرایی مدارس این مهم را منظور نموده است. البته مستلزم توانمند نمودن مدیران مدارس و انتخاب و انتصاب مدیران نقش آفرین و تحول خواه و البته  طراحی و اجرای یک برنامه‌ریزی جامع محله محور با مشارکت همه‌ی ذی‌نفعان (مدیران، معلمان، دانش‌آموزان، والدین و اهالی محله) است. در کرمانشاه هم اقداماتی برای تبدیل مدارس به کانون تربیتی محله انجام شده است. ازجمله اقدامات: طرح مدرسه کانون تربیتی محله ،  فعالیت کانون‌های فرهنگی و تربیتی و کانون یاریگران و هسته های مشاوره تحصیلی و تربیتی،کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان،  تبدیل مدارس به پایگاه‌های فرهنگی محله و ارتباط با مساجد و ساماندهی کودکستان ها با رویکرد محله محور و اجرای طرح 2020 محله قرارگاه عدالت آموزشی و تربیتی و نیز اجرای نهضت ساخت و تجهیز مدرسه با همت اولیای مدرسه در قالب طرح هر انجمن اولیا و مربیان یک مدرسه و تجهیز ونوسازی مدارس و نیز مجمع خیرین مدرسه یار در حال اجراست. در دوره ابتدایی هم از سه سال گذشته طرحی تحت عنوان مراکز، محیط ها و اجتماعات متنوع یادگیری اجرا می شود که در راستای چرخش تحولی از مدرسه به عنوان تنها مرکز یادگیری دانش آموزان با توجه به اهداف درسی در بهترین محیط و فضای آموزشی و یادگیری قرار گرفته و نه تنها با تاریخ، جغرافیا و فرهنگ محله خود و استان خود و پیشرفت های علمی و صنعتی و دستاوردهای علمی پژوهشی و عمرانی و فناوری آشنا می شوند بلکه نقطه عطفی هم از همین اوان کودکی برای آشنایی با مشاغل، مهارت ها و حرف و زمینه ساز انتخاب رشته تحصیلی و شغل در آینده نیز خواهد بود.

سؤال: مهم‌ترین مانع اجرای سند تحول بنیادین چیست؟

اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش با چالش‌های متعددی در حکمرانی های مختلف روبه‌رو بوده است، و به نظر می‌رسد مهم‌ترین مانع، مشکلات ساختاری و مدیریتی باشد . نبود ثبات مدیریتی و تغییرات پی در پی مسئولان، مقاومت در برابر تغییر و نهادینه نشدن تحول،کمبود منابع مالی و اعتباری، ضعف در برنامه‌ریزی عملیاتی و نظارت، چالش‌های فرهنگی و اجتماعی تعریف و تعیین دقیق شاخص های کمی و کیفی قابل اندازه گیری از عوامل موثر در عدم اجرای سند است اگرچه همه این عوامل مؤثر هستند، اما مهم‌ترین مانع، ضعف مدیریت یکپارچه و نبود اراده قوی برای اجرای پایدار سند در سطوح مختلف مدیریتی است.

 سؤال: پیشنهاد شما برای پویایی و تحرک بیشتر گروه‌های آموزشی چیست؟

توسعه مهارت های حرفه‌ای معلمان،  بهبود کیفیت آموزش و روش های تدریس، برنامه‌ریزی و هماهنگی درسی، پشتیبانی و مشاوره آموزشی، ارتباط بین سطوح مختلف آموزشی،  نوآوری و پژوهش در آموزش و نظارت کیفی و بالینی از مهم ترین نقش ها و وظایف گروه های درسی و آموزشی است.  البته لازم است شایسته ترین نیروها برای ایفای این نقش انتخاب شوند. خوشبختانه در سال های اخیر مجموع ساعت های چشمگیری به این حوزه اختصاص یافته است که جای تقدیر دارد. یکی از موانع اجرایی بویژه در دوره ابتدایی ساعت موظف کاری این بازوان توانمند در دوره ابتدایی است که امر نظارت میدانی را با چالشی جدی مواجه ساخته است.

سؤال: از آیین نامه اجرایی مدارس به عنوان منشور مدیریت مدرسه نام می‌برند، چه راهکاری برای اجرای کامل این آیین نامه در سطح استان وجود دارد؟ مهم‌ترین مانع اجرای این آیین نامه در استان چیست؟

مهم ترین و کاربردی ترین آیین نامه، و بهترین چارچوب، الگو و مدل مدیریت در مدارس آیین نامه اجرایی مدارس است. اجرای مؤثر آن نیازمند برنامه‌ریزی دقیق، آموزش و نظارت مستمر و مشارکت تمام ذی‌نفعان است. تدوین دستورالعمل‌های شفاف و عملیاتی،  آموزش و توجیه ذی‌نفعان،  نظارت و ارزیابی مستمر،  ایجاد سیستم انگیزشی و تنبیهی،  استفاده از فناوری و مکانیزه‌سازی،  مشارکت دادن دانش‌آموزان و اولیا،  پشتیبانی اداری و مالی،  بازنگری دوره‌ای و اصلاح آیین‌نامه مهم است. یکی از موانع بسیار مهم در اجرای نامطلوب آیین نامه تغییرات پی در پی مدیران و معاونین مدارس و کارشناسان است. آموزش مستمر مدیران بویژه مدیران جدیدالانتصاب در دستور کارنماینده استان است.

سؤال: شما چند سال در مدرسه تدریس کرده اید؟ مهم‌ترین موانع ارتباطی میان معلمان و دانش آموزان و اولیا آنان چیست؟

بنده به عنوان مربی تربیتی استخدام شدم . اوایل خدمتم در یک مدرسه ابتدایی مشغول به کار شدم و با اینکه استخدام متوسطه بودم خیلی تمایل داشتم از همان ابتدا در دوره ابتدایی خدمت کنم اما با توجه به شرایط خاص وقت وبه اقتضای وضع موجود کارم را در سال دوم در دو مدرسه متوسطه اول در دو روستا ادامه دادم. و بعد از گذشت یکسال مدیر هنرستان شدم و حدود 22 سال بعنوان مدیر در دبیرستان ها و هنرستان ها اعم از دولتی، غیر دولتی، عادی، خاص، روزانه، بزرگسال و ... خدمت کردم. البته همیشه در کنار کار اجرایی تدریس هم داشتم هم در سطح مدارس و هم دانشگاه. و از سه سال گذشته با افتخار به خدمتگزاری دانش آموزان ابتدایی و کودکستان ها که همان علاقه اولیه ام بود بعنوان معاونت آموزش ابتدایی استان مشغول شدم. در طول مدت تحصیل روی تربیت دوران کودکی کار و مطالعه کردم . بی علاقه گی و بی انگیزه گی در معلمان و ضعف روحیه و اخلاق و فن و تکنیک معلمی و محدودیت توان و زبان مربی گری به عنوان عامل اصلی تحول و تربیت متربیان می تواند مانع بسیار مهمی در برقراری مثلث ارتباطی دانش آموز، والدین و معلم باشد، نقش محوری با معلم است. معلم کارگردان این محیط تعاملی است.

سؤال: کاربردی‌ترین مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش کدام است؟ و مهم‌ترین موانع اجرای مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش در استان کرمانشاه چیست؟

به اعتقاد من آئین نامه اجرایی مدارس، سند تحول بنیادین، آیین نامه های مرتبط با آموزش ها، آئین نامه انتخاب وانتصاب مدیران مدارس، آئین نامه مدارس غیردولتی،  آئین نامه اردو های دانش آموزی و مصوبات مرتبط با فناوری آموزشی، کاربردی ترین مصوبات هستند و موانع اجرا در کرمانشاه شاید مانند بسیاری از استان ها ضعف در زیرساخت‌ها، کمبود نیروی متخصص، محدودیت‌های بودجه‌ای، عدم شناخت ،تسلط واهتمام مدیران ارشد، میانی وکارشناسان وتغییرات پی در پی آنها، محرومیت استان، تغییرات اجتماعی و نیازهای جمعیتی و جامعه و ضعف در سامانه ها و فناوری های آموزشی و اجرایی باشد.

سؤال: علت کاهش انگیزه معلمان را در چه می‌دانید؟ و چه پیشنهاد برای افزایش انگیزه آنان دارید؟

شاید پاسخ من کلیشه ای باشد اگر بگویم رسیدگی به وضعیت منزلت اجتماعی و معیشتی معلمان و حفظ سلامت روحی روانی و حرفه ای ایشان. البته خدا رو شکر با اجرای نظام رتبه بندی تغییرات محسوسی در پرداخت ها بوجود آمده و با عزم وزیر محترم آموزش و پرورش برنامه هایی نیز در دست اقدام است. اما نباید از نظام گزینش و تربیت معلم در تربیت معلمانی شایسته ، دارای دانش، بینش و مهارت معلمی غافل بود. فرایند شناسایی، جذب و نگهداشت معلمان بسیار حائز اهمیت است. ما معلمانی داریم که با گذشت بیش از 30 یا 35 سال همچنان با انگیزه و تعهد و مسئولیت پذیری بالا کار می کنند و در مقابل بعضاً معلمان جوانی را داریم که از تدریس و معلمی گریزانند، که این مهم توجه ویژه به نظام گزینش و تربیت معلم را می طلبد.

سؤال: اگر شما وزیر آموزش و پرورش بودید چه برنامه مهمی را در اولویت کاری خود قرار می‌دادید؟

اگر وزیر بودم بازمهندسی نظام گزینش و تربیت معلم، تقویت مدارس دولتی از بعد فضا، تجهیزات ، نیروی انسانی و منابع مالی بویژه تجمیع و کاهش تنوع مدارس، توسعه مدارس مهارت‌ محور(مهارت زندگی، کار و فناوری)، تقویت دوره ابتدایی، تقویت زیرساخت های علمی و فناورانه در مدارس را در اولویت کاری قرار می دادم، البته خدا را شکر با عزم جدی وزیر محترم کیفیت بخشی و عدالت آموزشی در دستور کار ایشان هست.

سؤال: چه انتظاراتی از دبیرخانه شورای عالی آموزش و پرورش دارید ؟

بازبینی وانطباق آئین نامه ها ومصوبات به اقتضای نیازهای روز جامعه ودانش آموزان و معلمان و انطباق مدل های آموزشی و تربیتی پیشرفته در جهان و منطبق سازی با باورها و ارزش های ملی

سؤال: برای انجام فعالیت های آموزشی و تربیتی چه رویکردی را مد نظر قرار می دهید؟

رویکرد تخصصی من تلفیق سه عنصر کلیدی است. 1- دانش عمیق نظری در فلسفه تعلیم و تربیت 2-تجربه گسترده میدانی در سطوح مختلف آموزشی 3- توانایی تحلیل سیستمی مسائل پیچیده آموزش و پرورش و همواره دغدغه اصلی من ارتقای کیفیت آموزشی ،عدالت آموزشی و تربیتی وپیوند نهاد آموزش با نیازهای جامعه بوده است . باور دارم که تحول در آموزش وپرورش ،نیازمند همگرایی بین پژوهش ،تجربه وسیاست گذاری هوشمندانه است. سؤال: چگونه می‌توان ضمانت اجرایی مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش را افزایش داد تا این مصوبات به‌طور مؤثر در مدارس و نظام آموزشی پیاده‌سازی شوند؟ 

البته با تقویت سازوکارهای نظارتی و ارزیابی، توانمندسازی مدیران و معلمان، افزایش پاسخگویی مسئولین، اجرای انگیزش ومشوق های تشویقی تنبیهی، ضمانت‌های مالی و بودجه‌ای،  هماهنگی بین‌دستگاهی و مشارکت ذی‌نفعان و... اما برخی از استنادات قانونی : قانون تشکیل شورای عالی آموزش و پرورش،  قانون مدیریت خدمات کشوری، قانون رسیدگی به تخلفات اداری، قانون برنامه پنج ساله توسعه، قانون دیوان عدالت اداری

با تشکر از وقتی که در اختیار بنده قرار دادید و به امید موفقیت تمام کودکان ونوجوانان سرزمین اسلامیم "ایران همیشه سربلند"