نمایند شورای عالی آموزش وپرورش در استان مازندران:
مهم ترین مانع برای اجرای رویکردهای تحول آفرین تعلیم و تربیت، وجود سد عظیم کنکور است
اوانی نمایند شورای عالی آموزش وپرورش در استان مازندران گفت: مهم ترین مانع برای اجرای رویکردهای تحول آفرین تعلیم و تربیت از جمله تربیت چند ساحتی وجود سد عظیم کنکور است که حتی تعلیم و تربیت در دوره ابتدایی را نیز مورد خدشه قرار داده است.
یکی از مراجع مهم و تاثیرگذار در حوزه نظام تعلیم و تربیت کشور، شورای عالی آموزش و پرورش است که بر اساس قانون از سال1300 یعنی حدود 104 سال پیش به صورت رسمی(از سال 1275 در قالب انجمن معارف به طور غیر رسمی) فعالیت خود را در عرصه نظام تعلیم و تربیت شروع کرده است. این شورا در طول بیش از یک قرن به نام های مختلفی از جمله: انجمن معارف، شورای عالی معارف، شورای عالی فرهنگ و شورای عالی آموزش وپرورش ایفای نقش کرده است و هیچگاه از وظیفه قانونی که تهیه و تدوین آئین نامه ها، اساسنامه ها و مقررات آموزشی و پرورشی برای ساماندهی نظام تعلیم و تربیت بوده؛ خارج نشده است.
سازمان اداری آن با بودجه و تشکیلات مستقل زیر نظر شورای عالی آموزش و پرورش فعالیت میکند و وظیفه پشتیبانی علمی، پژوهشی و خدماتی متناسب با وظایف و مسئولیت شورا، نظارت بر حسن اجرای مصوبات و توسعه ارتباطات با مجریان و مردم را به عهده دارد.
یکی از وظایف مهم و حساس دبیرخانه شورای عالی آموزش و پرورش، نظارت بر حسن اجرای مصوبات این شورا در میدان عمل و اجراست. برای این منظور یکی از معاونین ادارات کل هر استان به عنوان نماینده این شورا با هدف فراهم آوردن زمینه تعامل اثر بخش شورای عالی با استان ها و تبادل تجربیات، نظارت بر حسن اجرای مصوبات و نیز بهره مندی از نظرات همکاران محترم استان ها در خصوص مصوبات شورای عالی انتخاب می شود.
با توجه به اینکه مقدمات برگزاری نهمین نشست نمایندگان این شورا به منظور تقویت ارتباط و تعامل بین حوزه سیاستگذاری و اجراء برای تحقق سیاست های نظام تعلیم و تربیت در سال 1404در حال انجام است با ایمان اوانی معاون آموزش متوسطه استان آپ مازندران و نماینده این شورا در آن استان گفت و گویی انجام داده ایم که با هم می خوانیم.
سؤال: الگوی پیشنهادی شما برای ایجاد ارتباط و تعامل موثر با شورای عالی آموزش و پرورش چیست؟
شورای عالی آموزش و پرورش را می توان به مثابه مجلس قانون گذاری تخصصی نظام تعلیم و تربیت رسمی کشور نامید که بستر مناسبی برای رفع چالش ها، موانع و همچنین عرصه ای برای بروز و ظهور ایده های نو در جهت خلق روش های تحولی، رشد و توسعه آموزش و پرورش کشور ایجاد می کند. اما برای درک واقعیات کف مدرسه به عنوان پیش زمینه تصویب قوانین جدید از سوی شورا از یک سو و فهم درست از ضرورت اجرای کامل مصوبات از سوی ارکان آموزش و پرورش نیازمند روش های ارتباطی مؤثری برای نزدیک نمودن و پرکردن شکاف های احتمالی هستیم؛ به طور مثال ایجاد گروه های تعاملی مجازی، قطب بندی استان ها و ایجاد دبیرخانه در هر قطب، دعوت حضوری از نمایندگان قطب ها و حضور مستمر اعضای مؤثر مورد نظر ازجمله اقدامات و راهکارهای مورد نظر خواهد بود.
سؤال: راهکارهای خود را برای نظارت بهتر و موثرتر بر حسن اجرای مصوبات شورای عالی بیان کنید.
راه اندازی سامانه ای جهت خوداظهاری، پایش و گزارش فعالیت های کمی و کیفی از سطح مدارس و حوزه های مختلف آموزش و پرورش می تواند گامی مؤثر در جهت سنجش میزان و نحوه اجرای مصوبات باشد.
سؤال: وضعیت کلی استان از لحاظ نیروی انسانی، آموزشی، تربیتی، سند تحول بنیادین، دوره های آموزشی و غیره چگونه است؟
استان مازندران با دارا بودن درصد بالایی از نیروی انسانی توانمند و دارای تحصیلات تکمیلی به طورکلی از وضعیت مناسبی در توانایی نیروی انسانی برخوردار است؛ اما مانند سایر نقاط کشور با توجه به توسعه سریع فناوری های جدید، تغییرات سریع در نیازها و چالش ها در نحوه و محتوای دوره های توانمندسازی و آموزش های ضمن خدمت باید به باز تعریف و اصلاح این فرایندها پرداخت.
سؤال: مهم ترین راهکار شما برای تقویت و ارتقای مدارس دولتی چیست؟
از جمله اهداف جدی دولت وفاق ملی و همچنین برنامه هفتم توسعه تقویت مدارس دولتی در جهت بسط عدالت آموزشی و پرورشی است. توسعه غیر معمول مدارس خاص در سال های گذشته، پراکندگی نامناسب فضا، تجهیزات، نیروی انسانی و همچنین تراکم بالای مدارس عادی و به شهرهای بزرگ سبب تضعیف مدارس عادی به لحاظ کمی و کیفی در نقاط مختلف گردیده است که باید با اجرای قوانین موجود به طور مثال حضور حداکثر معلمان به مدت 12 ساعت در مدارس خاص و ایجاد قوانین جدید (مانند عدم توسعه مدارس خاص و یا تعطیلی بعضی مدارسی که توجیهی برای ارائه فعالیت ندارند) و توجه ویژه به تقویت تجهیزات و نیروی انسانی بسترهای مناسب در جهت حمایت و ارتقای مدارس عادی دولتی را فراهم نمود.
سؤال: چه راهکاری برای اصلاح فرآیند بین مدرسه و دانشگاه پیشنهاد می کنید.
مهم ترین مانع برای اجرای رویکردهای تحول آفرین تعلیم و تربیت از جمله تربیت چند ساحتی وجود سد عظیم کنکور است که حتی تعلیم و تربیت در دوره ابتدایی را نیز مورد خدشه قرار داده است. استفاده از روش های استعدادیابی، آگاهی بخشی به اولیاء و هدایت و حمایت از آینده شغلی و ارزیابی های مستمر در طول تحصیل می توان فرایندی موثرتر و جایگزینی مناسب تر برای کنکور باشد.
سؤال: برای افزایش سطح علمی، آموزشی و پژوهشی معلمان چه کار باید کرد؟ آیا تدوین و تصویب آئین نامه فرصت های مطالعاتی برای معلمان می تواند در این زمینه کارساز باشد؟
در مورد توانمندسازی معلمان نیز باید توجه نمود که با تغییرات و برنامه های تحولی جدید و ورود فناوری های نوین به ویژه هوش مصنوعی باید در نحوه و محتوای اجرای برنامه های توانمندسازی مدیران و معلمان نیز تغییرات و اصلاحاتی صورت پذیرد؛ البته برای تأثیر بیشتر این تحولات و بروز رسانی نمودن این آموزش ها، باید از دانشگاه فرهنگیان آغاز گردد.
ایجاد فرصت مطالعاتی حداقل برای بعضی معلمان نخبه برتر نیز می تواند به ارتقای کمی سطح علمی معلمان کمک کند؛ البته در این راستا می توان از افزایش تعاملات حرفه ای میان معلمان و اساتید دانشگاه هم نیز بهره برد. این ایده در مدارسی که دارای مدیری بومی و مقبولیت عام و آشنا با مراکز علمی و فرهنگی منطقه است، می توان مؤثرتر باشد.
سؤال: به نظر شما مهم ترین مانع اجرای سند تحول بنیادین چیست؟
اجرای کامل سند تحول بنیادین ( هر چند به نظر بعضی کارشناسان نیازمند اصلاحاتی نیز می باشد) ایجاد بسترهای مناسب در زیر ساخت های فضا، تجهیزات، توانمندسازی نیروی انسانی، آموزش خانواده ها و استفاده از ظرفیت های سایر دستگاه ها را می طلبد. البته پیگیری ایجاد مدارس تراز گامی مثبت و رو به جلو برای اجرای سند تحول بنیادین است که با سایر ضرورت ها باید همراه گردد.
سؤال: چه پیشنهادی برای پویایی و تحرک بیشتر گروه های آموزشی دارید؟
گروه های آموزشی کانال های مستقیم و بی واسطه میان ستاد و صف هستند و فاصله و شکاف موجود را می توانند تا حد زیادی ترمیم نمایند. استفاده از معلمان توانمند و مجرب اصل ضروری موفقیت این گروه های درسی است که باید برای آن تمهیداتی انجام شود. لازم به ذکر است؛ افزایش اختیارات و حمایت از فعالیت های آنان از جمله نظارت بالینی بر کلاس های درس، نقد و بررسی کتب درسی و ارزیابی سؤالات امتحانی نقش مهمی در ارتقای فعالیت های آموزشی خواهد داشت.
سؤال: از آئین نامه اجرایی مدرسه به عنوان منشور مدیریت مدرسه نام می برند... شما چه راهکاری برای اجرای کامل این آئین نامه در استان خود دارید؟ مهم ترین مانع اجرای این آئین نامه در استان شما چیست؟
بعضی موارد مندرج در آیین نامه اجرایی قابلیت اجرایی ندارد و یا شیوه نامه ای برای آن تدوین نشده است و هنوز ساختار اداری آموزش و پرورش تمایل به تمرکز اختیارات در ستاد و کاهش امکان تصمیم گیری در مدارس را دارد.
سؤال: چه انتظاراتی از دبیرخانه شورای عالی آموزش وپرورش دارید؟
ارتباط مستمر با ادارات کل و ایجاد راه کارهایی جهت گرفتن بازخوردهای دقیق و واقعی از تأثیرات مثبت و منفی اعمال قانون ها و مصوبات شورا در سطح مدارس و کلاس های درس مورد انتظار است.
ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.