کتاب سیر تحول برنامه های درسی فنی و حرفه ای در ایران منتشر شد

«کتاب سیر تحول برنامه های درسی فنی و حرفه ای در ایران » با مقدمه ای از دکتر محمود امانی طهرانی دبیرکل شورای عالی آموزش وپرورش چاپ شده است.

این کتاب در سه فصل به شرح ذیل: فصل اول برنامه های درسی هنرستان های کشاورزی، فصل دوم برنامه های درسی هنرستان های هنری و فصل سوم برنامه های درسی مدارس فنی و حرفه ای(صنعت و خدمات) در ایران می باشد که توسط انتشارات شورای عالی آموزش و پرورش تدوین شده است.

در پیشگفتار این کتاب به قلم دکتر محمود امانی طهرانی آمده است:  

یکی از مبناهای روشن و قابل توجه طراحی و بازنگری برنامه های درسی، پژوهش و ارزشیابی و آسیب شناسی وضع موجود است. برای رسیدن به وضع مطلوب می بایست ابتدا از موقعیت فعلی درک مناسبی داشت و همچنین روندهای تغییرات در نظام های آموزشی را به خوبی تحلیل نمود. بررسی و تحلیل برنامه های درسی پیشین و موجود زمانی میسر است که این برنامه ها و اسناد و مصوبات آن ها به صورت قابل قبول و اصولی مستند شده باشند.

آموزش های رسمی فنی و حرفه ای در ایران با تاسیس دارالفنون آغاز شد و در ادامه با ایجاد هنرستان صنعتی، دبستان برزگر، مدرسه فلاحت، مدرسه موسیقی، صنایع مستظرفه تهران و ... توسعه یافت. تاکید برنامه های ششم و هفتم بعد از انقلاب برای افزایش سهم آموزش های فنی و حرفه ای تا سقف ۵۰ درصد بر اهمیت این آموزش ها افزود. این شاخه تحصیلی با هدف شناخت بهتر استعداد و علاقه هنرجویان و ایجاد زمینه مناسب برای هدایت آنان به سمت اشتغال مفید و تبدیل توانایی های علمی و بالقوه آنان به فعل و عمل، برنامه ریزی و تقویت شد.

شورای عالی آموزش و پرورش که در بدو تاسیس در سال 1300 هجری شمسی با نام شورای عالی معارف و سپس در سال 1317 هجری شمسی با نام شورای عالی فرهنگ و نهایتا با تغییر برخی وظایف در سال 1345 هجری شمسی تحت عنوان شورای عالی آموزش و پرورش به فعایت خود ادامه داده است از مراجع اصلی تایید و تصویب کننده مستندات آموزش رسمی کشور می باشد.

صورت مذاکراتو مصوبات این شورا از سال اول تاسیس تاکنون درواحد اسناد دبیرخانه شورای عالی وهمچنین  کتابخانه ملی ایران حفظ و نگهداری می شود.

دبیرخانه شورای عالی آموزش و پرورش با هدف مستندسازی سیر تحولات برنامه های درسی مصوب شورای عالی و در دسترس قرار دادن این برنامه ها جهت استفاده برنامه ریزان آموزشی، برنامه ریزان درسی، هنرآموزان و علاقمندان به تاریخ آموزش های فنی و حرفه ای رسمی این مجموعه را به چاپ رسانده است.

لازم می دانم از سرکار خانم جمیله السادات حسینی روح الامینی به عنوان مولف و همچنین همکاران محترم سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی و دبیرخانه شورای عالی آموزش و پرورش که در تدوین این کار ارزشمند همکاری داشته اند، قدردانی نمایم.

سند تحول بنیادین